LaserhoitoSuomeksi

Har du försökt bleka tänderna utan att lyckas?

Vill du rätta till snedställda tänder, få bort gluggar
eller vill du ändra färgen?

I samarbete med vår tandtekniker gör vi keramiska
laminat som ger vithet enligt önskemål och korrigerar
formen efter behov. Behandlingen kan utföras på två besök.

Ring för mer information
tel. 019 - 24 12630
 
                                                                               
Ett vitt smajl på 3 timmar
Tycker du att gaddarna har gulnat? Att bleka tänderna hos en tandläkare är en snabb och bekväm men dyrbar historia. Blekning hemma med material från kiniken är billigare men krångligare.

TIDENS TAND NÖTER på garnityret. Med åren förlorar tänderna sakta men säkert sin vithet. Inte så konstigt att tandblekning blir allt vanligare. Även här är 40-talisterna på bettet.
Men tänderna kan ha en trist färg av andra orsaker än ålder. Till exempel på grund av en ärftlig störning under den så kallade mineraliseringsfasen, eller för att man tidigt i livet behandlats med antibiotikapreparat av typen tetracykliner.
Blekning på klinik tar ett par timmar och kostar 4-5000 kronor. Blekning hemma med material man får på kliniken en-två veckor och kostar drygt hälften så mycket. I båda fallen andvänds veteperoxid eller karbamidperoxid (bryts ner till veteperoxid) som tränger in i tandsubstansen och bryter ner missfärgade partiklar.
Hos tandläkaren penslas blekmedlet på tänderna. Blekningen aktiveras och påskyndas som regel med starkt ljus eller laser. Tandkött, läppar och huden omkring samt ögonen skyddas. Blekningen görs i intervaller om cirka tjugo minuter tills tänderna har en lagom vithet.
Vid hemmablekning fyller man en formgjuten tandskena och blekningsgel och har den i munnen varje natt, alternativt någon timme om dagen, i en-två veckor. Hur länge beror bland annat på missfärgningens typ, hur länge man har haft den, tändernas grundfärg samt val av blekningsmedel.

STUDIER VISAR att blekning gjord under överinseende av en tandläkare står sig uppemot fem år. Därefter kan den behövas bättras på.
På Mälarkliniken i Stockholm kostar en sådan bättring 300 kronor. Dit kommer framför allt kvinnor i 40-50 årsåldern för att bleka sina tänder, berättar tandhygienist Åsa Lindgren och betonar att ingen går därifrån med att "pappersvitt" garnityr.
- Nej, inga Hollywoodtände. Vi går efter ögonvitorna. Samma nyans på ögonvitor och tänder ger ett harmoniskt och friskt intryck.
En tandblekning föregås alltid av en sedvanlig undersökning och vid behov rengörs tänderna från tandsten, plack och beläggningar.

Kan en ordentlig rengörning räcka?
- Ja, faktiskt. Missfärgningar som beror på rökning, snus - det är de värsta bovarna - rödvin, te elle kaffe, "blästras" bort med salt och vatten. Det kan bli en fantastisk skillnad.
Händer det att ni avråder från blekning?
- Ja, gravida och ammande kvinnor tycker vi inte ska bleka tänderna. I det tillståndet ska man ju alltid ta det säkra före det osäkra. Vi har också en åldersgräns på 18 år. Har patienten mycket lagringar i det tänder som ska blekas informerar vi om att fyllningarna kan böhava bytas, eftersom de inte bleks.
Har blekningen några bieffekter?
- Man kan få ilningar i tänderna, men de går oftast över inom ett par dygn. Vi brukar råda patienten att ta ett par receptfria värktabletter innan de kommer hit, och ibland får man fortsätta några dagar.
Kan alla tänder blekas?
-
Alla friska egna tänder kan blekas, även enstaka tänder. Tänder som missfärgats av tetracyklin kan vara lite svår att få bukt med och kräva flera behandlingar. Lagade och rotfyllda tänder kan blekas, men plast- och porslinfyllningar bleks inte.
Ser ni något ökande intresse från män?
-
Ja, visst. En klar ökning. Och de brukar bli jättenöjda!

Kopierat ur tidnigen må bra
av LILLEBA NORDENSON foto MARCO GUSTAFSSON

design and technology by CODES